RSS

Αλήθεια, τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες ; Ελιά, σιτάρι, αμπέλι : Σημειώσατε Χ !

Αρχαία γεύματα
Αλήθεια, τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες; 

Ξεφυλλίζοντας τα Ομηρικά έπη (Ιλιάδα ,Οδύσσεια), μπορεί να πιστέψει κανείς ότι κάθε μέρα γι' αυτούς ήταν... Τσικνοπέμπτη !!!

<< Λαχταριστά κυνήγια, αγριόχοιροι, ελάφια, ζαρκάδια, αγριοκάτσικα) αλλά και οικόσιτα ζώα (βόδια, αιγοπρόβατα, γουρουνάκια) πρώτα θυσιάζονταν στους θεούς και μετά γίνονταν ψητοί και σουβλιστοί μεζέδες, συχνότερα για τους εύπορους και σπανιότερα για τους κοινούς θνητούς. Το κρασί το έπιναν πάντα νερωμένο. 
Δεν υπήρχε μεγαλύτερη απόλαυση από ένα καλά οργανωμένο συμπόσιο με συνοδεία μουσικής, αφού όποιος έτρωγε μόνος του θεωρούνταν ότι απλά γέμιζε το στομάχι του. Ο λαός τρεφόταν περισσότερο με λαχανικά, όσπρια (κουκιά, ρεβύθια, φακές) και πολλά θαλασσινά (ψάρια, μαλάκια, όστρακα)>>.


Ελιά, σιτάρι, αμπέλι : Σημειώσατε Χ
Το ψωμί, το ελαιόλαδο και το κρασί ήταν η βάση της διατροφής των σοφών μας προγόνων. Τα τρία αυτά πολύτιμα διατροφικά στοιχεία ήταν ιερά και προστατεύονταν από τους αντίστοιχους θεούς, τη Δήμητρα, την Αθηνά, το Διόνυσο. Ό,τι συνόδευε το ψωμί ονομαζόταν "όψον" και μπορεί να ήταν ελιές, ψάρια φρέσκα ή παστά, κρεμμύδια, χόρτα, αυγά και πολτός από κουκιά ή φακές.

Το μαγείρεμα ήταν αρμοδιότητα των γυναικών και των δούλων, οι οποίοι έτρωγαν ξεχωριστά και δε συμμετείχαν στα συμπόσια. Όσο για τα επιδόρπια, ήταν πίτες και γλυκίσματα με τυρί, ξηρούς καρπούς, μέλι και γάλα, τα οποία συχνά έτρωγαν βουτηγμένα στο κρασί. Τα αγαπημένα τους φρούτα ήταν τα σύκα, τα μήλα, τα ρόδια, τα αχλάδια και φυσικά τα σταφύλια.

πηγή:IMEakia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!