RSS

Σαν σήμερα αυτοπυρπολήθηκε ο Κερκυραίος Κώστας Γεωργάκης .


Ένας Έλληνας ήρωας, ένας αγωνιστής της ελευθερίας, ένας ενδόξως ανώνυμος, ο Κερκυραίος Κώστας Γιωργάκης. Ετών 22, ο Κώστας σπούδαζε στην Ιταλία, στην εποχή όπου στην Ελλάδα υπήρχε το σκοτάδι της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Τον Ιούλιο του 1970 αποκάλυψε με ανώνυμη συνέντευξη σε εφημερίδα ότι η Χούντα των Συνταγματαρχών είχε δικούς της ανθρώπους στις φοιτητικές οργανώσεις της Ιταλίας, με σκοπό την εύρεση των ελλήνων "δημοκρατικών" φοιτητών. Η ταυτότητά του γρήγορα αποκαλύφθηκε και ο ίδιος, φοβούμενος για την τύχη της οικογένειάς του στην Ελλάδα, αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια, η οποία θα προκαλούσε την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 1970, ο Κώστας έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του όπου μεταξύ άλλων έγραφε: "...δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, παρά να σκέφτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερο άτομο..."

Νωρίς το πρωί, στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεότι, μπροστά στο μέγαρο των Δόγηδων στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της δικτατορικής κυβέρνησης της Ελλάδας. Οι φλόγες είχαν ήδη τυλίξει το σώμα του, ωστόσο ο Κώστας είχε ακόμα το κουράγιο να φωνάξει: "ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ".

Η Χούντα στην Ελλάδα αποσιώπησε το γεγονός κι επέτρεψε τη μεταφορά της σορού του στη γενέτειρά του, 4 ολόκληρους μήνες αργότερα

Σήμερα, στη Γένοβα, στο σημείο της θυσίας βρίσκεται μια μαρμάρινη επιγραφή, να βεβαιώνει στα ιταλικά, πως "η ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα". Στην Κέρκυρα βρίσκεται το άγαλμά του στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία που φέρει το δικό του όνομα.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!