RSS

Σχολικές τσάντες: Οι κίνδυνοι του βάρους και πώς να τους αποφύγετε

Πρωινά ξυπνήματα, μαθήματα, διαβάσματα, εξωσχολικές δραστηριότητες... πώς να μην νιώσουν τα παιδιά ότι έχει πέσει όλο το βάρος του κόσμου πάνω στους ώμους τους; Το κακό είναι, μάλιστα, ότι πολύ συχνά αυτό συμβαίνει κυριολεκτικά! Αφού φορτώσετε βιβλία, τετράδια, ντοσιέ, κασετίνες, κολατσιό και οτιδήποτε άλλο στην σχολική τσάντα του παιδιού, το βάρος που καταλήγει να κουβαλά μπορεί να είναι υπερβολικό και ενδεχομένως επικίνδυνο για το σώμα του.

Στην Αμερική μόνο περίπου 14.000 παιδιά κάθε χρόνο καταλήγουν να αντιμετωπίζουν ατυχήματα σχετιζόμενα με τις σχολικές τσάντες, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων. Η δε Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών τονίζει ότι το βάρος της σάκας θα πρέπει να είναι μικρότερο του 10-15% του συνολικού βάρους του παιδιού. Το βάρος, όμως, δεν αποτελεί τον μοναδικό κίνδυνο. Πολύ συχνά ο τρόπος που φορούν τα παιδιά την σάκα είναι λάθος, αυξάνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού. Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς, η λάθος χρήση της σάκας μπορεί να τραυματίσει τους μύες και τους συνδέσμους και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πόνο στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους, καθώς και να προκαλέσει προβλήματα στην στάση του σώματος του παιδιού.
Επισημαίνουν δε ότι είναι εύκολο για τον γονιό να παρατηρήσει πότε η τσάντα είναι υπερβολικά βαριά: Αν τα παιδιά ζορίζονται να την σηκώσουν και να την φορέσουν ή να την βγάλουν, αν έχουν κόκκινα σημάδια από τα λουριά στους ώμους ή αν παραπονιούνται ότι οι ώμοι, τα χέρια και τα δάχτυλά τους μουδιάζουν.
Τα καλά νέα είναι ότι οι τραυματισμοί αντιμετωπίζονται, ενώ υπάρχει τρόπος για τα παιδιά να φορούν σωστά τις σάκες τους. Η σωστή προσαρμογή του ύψους των λουριών είναι ένα από αυτά που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, ενώ σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται και η ζώνη για τη μέση που ορισμένες καλές σάκες περιλαμβάνουν, προκειμένου να μοιράζεται ομοιόμορφα το βάρος.

Δείτε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα τι μπορεί να πάθει ένα παιδί αν κουβαλά για αρκετή ώρα μια βαριά σάκα και τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να αποτρέψετε τους τραυματισμούς:



1. Αυχένας και πάνω πλάτη
Οι βαριές τσάντες δημιουργούν μία κλίση του κορμού προς τα εμπρός, η οποία αναγκάζει το κεφάλι να γέρνει μπροστά και τον αυχένα να εκτείνεται, με αποτέλεσμα ο αυχένας και οι ώμοι του παιδιού να πονούν, ενώ οι μύες και οι σύνδεσμοι δυσκολεύονται να κρατήσουν το σώμα ψηλά.


2. Εφαρμογή και μέγεθος
Υλικό: Επιλέξτε σάκες φτιαγμένες ειδικά για παιδιά, από πιο ελαφρύ ύφασμα, συγκριτικά με τις τσάντες πλάτης που φτιάχνονται για μεγάλους.
Επαφή με το σώμα: Η σάκα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με το σώμα, αφήνοντας ελάχιστο κενό από την πλάτη.
Μήκος: Η σάκα πρέπει να έχει το μήκος του κορμού και το κάτω μέρος της θα πρέπει να απέχει 5 εκ. από τη μέση.


3. Μέση
Η αλλαγή της στάσης του σώματος, όταν το παιδί γέρνει μπροστά για να ισοφαρίσει το βάρος της σάκας, μπορεί να προκαλέσει πόνο χαμηλά στη μέση και καταπόνηση των μυών.


4. Ώμοι
Οι ώμοι του ανθρώπου δεν είναι φτιαγμένοι για να κρέμονται από εκεί. Όταν στους ώμους του παιδιού τοποθετείται ένα βαρύ φορτίο, οι αρθρώσεις σφίγγονται, οι μύες πιέζονται, οι βιο-μηχανισμοί του σώματος αλλάζουν και το παιδί καταβάλλει παραπάνω προσπάθεια από όσο χρειάζεται.


5. Γοφοί
Οι γοφοί του παιδιού μπορεί να πονέσουν αν αυτό γέρνει μπροστά για να ισοσταθμίσει το βάρος της σάκας που το τραβά προς τα πίσω.


6. Γόνατα
Υπάρχει κίνδυνος το παιδί να έχει πόνο στα γόνατα, επειδή αλλάζει ο τρόπος που περπατά και η στάση του σώματός του, όταν κουβαλά μία πολύ βαριά σάκα.


Το βάρος της σχολικής τσάντας
Κατανομή: Προτιμάτε τις σάκες με τα πολλά μέρη (θέσεις και τσέπες) για να μοιράζεται περισσότερο το βάρος του περιεχομένου τους. Τοποθετείτε τα πιο βαριά αντικείμενα χαμηλά και κοντά στην πλάτη και το σώμα.
Αναλογία: Το βάρος της τσάντας πρέπει να αντιστοιχεί στο 10-15% του βάρους του παιδιού.
Για επιπλέον στήριξη
Χρήση και των δύο λουριών: Η τσάντα θα πρέπει πάντα να φοριέται και με τα δύο λουριά, έτσι ώστε να μην υπάρχει έντονη πίεση μόνο στη μία πλευρά της σπονδυλικής στήλης.
Ζώνη στη μέση: Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να φορούν και την ζώνη στη μέση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται στις σχολικές σάκες, για να μοιράζεται καλύτερα το βάρος σε όλο το σώμα.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!