RSS

Δήμος Κέρκυρας : Πρόγραμμα Πασχαλινών Εκδηλώσεων 2014

Ο Δήμος Κέρκυρας ανακοίνωσε επίσημα το καθιερωμένο πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων στην πόλη της Κέρκυρας την Άνοιξη του 2014 και ετοιμάζεται για τη θερμή φιλοξενία τους στο νησί των Φαιάκων.


ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
 Ώρα 11:30 Κάλαντα του Λαζάρου, Από το Ναό του Αγ. Νικολάου των Γερόντων, που πανηγυρίζει κατά την ημέρα αυτή, ξεκινούν το Σάββατο του Λαζάρου, μουσικά και χορωδιακά σύνολα απ' όλο το νησί, τα οποία θα ερμηνεύσουν τα Κάλαντα του Λαζάρου. Ύστερα από μουσική περιπλάνηση στην παλιά πόλη, θα συναντηθούν στις 12.30πμ να ψάλλουν τα κάλαντα στο "San Giaccomo" στο Δημαρχείο της πόλης.
Η εκδήλωση οργανώνεται από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης»
Ώρα 20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, της παλαιότερης Φιλαρμονικής στο Δημοτικό Θέατρο

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ - 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Ώρα 11:00 Λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.
Των «Βαγιώνε» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η πομπή ακολουθεί την νοητή γραμμή των Ενετικών τειχών και προς τιμήν της παίζουν και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού. 
Ώρα 20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας "Ιωάννης Καποδίστρας" και της Χορωδίας Κέρκυρας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο με μελωδίες που μας εισάγουν στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Ώρα 21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Μάντζαρος στο Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό Ντόμο στην πλατεία Δημαρχείου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Ώρα 21:00 Ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας την καθιερωμένη Ποιητική Μουσική Βραδιά με τίτλο "Από το Γολγοθά στην Ανάσταση" στο Περιστύλιο Ανακτόρων (;).

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Ώρα 19:00 Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος» στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη ψάλλεται η ακολουθία του Νιπτήρα, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. 
Ώρα 21:00 Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας «San Giacomo» και της Συμφωνικής Ορχήστρας Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας (Παλαιάς Φιαλρμονικής) στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Η εκδήλωση αυτή εισάγει τον ακροατή στο θείο δράμα μέσω της πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής, που αποτελεί ξεχωριστό χαρακτηριστικό των επτανήσων.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς τα δώδεκα Ευαγγέλια διαβάζονται, μια μικρή ιεροτελεστία λαμβάνει χώρα στην Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, στο Duomo. Υπάρχουν 12 κεριά αναμμένα και κάθε φορά που τελειώνει ένα Ευαγγέλιο σβήνουν και ένα κερί. Την ίδια μέρα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βάφουν τα κόκκινα αυγά.


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Η πιο πένθιμη ημέρα του έτους, κατά την οποία δεσπόζει η Ακολουθία και η περιφορά του «Επιταφίου», συνοδεύεται από κατανυκτικούς ύμνους των φιλαρμονικών και των χορωδιών. Το ιστορικό κέντρο της πόλης ζει τις συναισθηματικά φορτισμένες αυτές στιγμές από νωρίς το μεσημέρι. Όλοι οι «επιτάφιοι» της Πόλης με συγκεκριμένη σειρά και τάξη περιφέρονται υπό τους μελωδικούς ήχους των Φιλαρμονικών και των Χορωδιακών συνόλων. ο ρόλος των πολιτιστικών αυτών σωμάτων είναι καθοριστικός, αφού συμβάλλουν στη διάχυση των λατρευτικών πράξεων και εκτός του φυσικού τους χώρου (εκκλησία), καθιστώντας την πόλη και κατ’ επέκταση όλο το νησί έναν ανοικτό Ναό. οι Χορωδίες των ιερών ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, αλλά και η Δημοτική Χορωδία ψάλλουν κατανυκτικά τα «εγκώμια», ενώ το ρεπερτόριο των φιλαρμονικών περιλαμβάνει κλασσικά έργα και συγκεκριμένα το Adagio του Albinoni («παλαιά»), Marcia Funebre του Verdi («μπλε»), Elegia Funebre, Sventura του Mariani και Πένθιμο εμβατήριο του Chopin («κόκκινη»). Ο συνδυασμός εκκλησιαστικής λατρείας και κοσμικής τέχνης διαμορφώνει τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα της κερκυραϊκής πίστης, που ως κέντρο της έχει τους Προστάτες αγίους της, τον Θαυματουργό Σπυρίδωνα και την Αγία Θεοδώρα. 

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Ώρα 06:00 Αναπαράσταση του Σεισμού μετά την ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον ι.Ν. υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του αγίου, ερμηνεύοντας την σχετική ευαγγελική περικοπή.

Ώρα 09:00 Περιφορά «Επιταφίου» και Λιτάνευση Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη 
Κερκύρας κ. Νεκτάριου. είναι η αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, η οποία πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πείνα το έτος 1553. Μοναδικός σ’ ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο ο συνδυασμός της λιτάνευσης ενός αγίου με την περιφορά του επιταφίου του ιερού Του Ναού. Αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος λιτανεύεται στη θέση του επισκόπου, δηλαδή προηγείται του «επιταφίου», ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας που συνεχίζει να επιβιώνει σε πολλά από τα ορθόδοξα λατρευτικά έθιμα της Κέρκυρας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι τρεις Φιλαρμονικές της Πόλεως, οι οποίες ερμηνεύουν τα μουσικά έργα: Άμλετ, του ιταλού συνθέτη Facio (παλαιά), Calde Lacrimae (καυτά δάκρυα) του επίσης ιταλού συνθέτη Michelli (μπλέ) και ηρωική του Beethoven (κόκκινη). 


Ώρα 11:00 «Πρώτη Ανάσταση» με τη ρίψη των μπότηδων (πήλινων δοχείων). Το έθιμο αποτελεί μεταφορά ενός βενετσιάνικου εθίμου, σύμφωνα με το οποίο οι ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (σημαντικότερη εορτή τους), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τ’ αντικαταστήσει ο νέος χρόνος. Κατ’ άλλους το έθιμο είναι ειδωλολατρικής προέλευσης, δεδομένου ότι το Πάσχα εγκαινιάζει ουσιαστικά την αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οπότε οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται στα νέα δοχεία, ενώ τα παλιά καταστρέφονται. Οι Κερκυραίοι ανανοηματοδότησαν την τοπική αυτή παράδοση προσφέροντάς της χριστιανικό περιεχόμενο, αφού ουσιαστικά αναπαρίσταται ο αναστάσιμος λόγος του Κυρίου «ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».

Ώρα 11:01 στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), το παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, πραγματοποιείται το έθιμο της Μαστέλας. Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό ρίχνουν οι περαστικοί κέρματα κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη μαστέλα λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το …μπουγέλο. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον οργανισμό Κερκυραϊκών εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) 

Ώρα 21:00 Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Ρωμαιοκαθολικών (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου αρχιεπισκόπου των ρωμαιοκαθολικών. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00.

Ώρα 22:00 Υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου. Πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο (λιστόν) με την παρουσία των τοπικών αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, όπου αρχίζει η ακολουθία της αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου.

Ώρα 23.00 Έναρξη μεσονυκτικού στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Πόρτα ρεμούντα, κοντά στην Πάνω Πλατεία. 

Ώρα 23:45 Aπό τον Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. εκεί τελείται η ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός ανέστη», με τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλεως να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Έρχονται οι Γραικοί», τον ύμνο της ενώσεως της επτανήσου με την μητέρα ελλάδα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα φαντασμαγορική. Αναστάσιμη Θεία λειτουργία τελείται τη νύχτα στους ιερούς Ναούς: αγίων Πάντων, Παναγίας 
των Ξένων, Αγ. Ιάσωνος και Σωσίπατρου, Αγ. Τριών Μαρτύρων, Υ.Θ. Κοιμήσεως Μαμάλων, 
Αγ. Θεοδώρων (στρατιά), Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες) και στις ιερές Μονές: 
Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγ. Ευφημίας και Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι).

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Ώρα 09:00 -11:00 
Στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται η αναστάσιμη Θεία λειτουργία. Παράλληλα λιτανεύεται, σύμφωνα με την κερκυραϊκή εκκλησιαστική παράδοση, η εικόνα της αναστάσεως του Κυρίου, όχι μόνο κατά την ημέρα αυτή, αλλά καθ’ όλη την 
Πασχαλινή περίοδο, διακηρύττοντας με τον τρόπο αυτό το αναστάσιμο μήνυμα. 

Περιφορές της Εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη 
07:15 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (εβραϊκή)
07:30 Ι.Ν. Αγ. Πάντων (λιστόν)
07:45 Ι. Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά)
 Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα ρεμούνδα)
08:10 Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα)
08:15 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα) 
08:30 Ι.Ν. Αναλήψεως (ανάληψη)
 Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μανδούκι)
 Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης - Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του αγίου)
 Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)
08:45 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)
09:00 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο) 
 Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)
 Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (σπηλιά)
10:00 Ιερό Προσκύνημα Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος
18:00 Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)
19:30 Εσπερινός της αγάπης στο Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη 
 κ. Νεκτάριου, όπου διαβάζεται το ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.

Περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως του Κυρίου (Προάστια Δ.Ε. Κερκυραίων) 
Την Κυριακή του Παραλύτου πραγματοποιείται αναστάσιμη λιτανεία στην αλεπού, την Κυριακή της σαμαρείτιδος στην Άφρα, την Κυριακή του Τυφλού η μεγάλη λιτανεία με κέντρο τον Ποταμό, όπου συμμετέχουν το Τεμπλόνι, οι εβροπούλοι και η Κυρά Χρυσικού. Το Κανάλι και οι Κουλίνες συνδυάζουν τη λιτανεία τους με την πανήγυρη του ναού τους (Αγ. Κωνσταντίνου: 21 Μαΐου), ενώ τα προάστια Κοντόκαλι (Αγ. Τριάδος) και Γουβιά (αγ. Πάντων) κατά την περίοδο της Πεντηκοστής. 

Τρίτη της Διακαινησίμου
Ώρα 18:00 Μπάσματα Αγίου. Εναπόθεση του Ιερού λειψάνου του Αγίου Απυρίδωνος στη λάρνακα αυτού με την καθιερωμένη παράσταση των αρχών.

Δείτε τις Πασχαλινές εκδηλώσεις στα περίχωρα της Κέρκυρας Εδώ

πηγή:corfuland

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!