Πριν από λίγες μέρες είχαν την τιμητική τους όλες οι Λένες, οι Ελένες, οι Νίτσες και οι Ελενίτσες, οι Ελεάνες, οι Ιλεάνες, οι Λιάνες, οι Έλενες και οι Νέλλες. Και εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει με όλα τα υποκοριστικά και ετοιμαζόασταν να δώσουμε τις ευχές μας, μας ξεφύτρωσε –τι λέτε;- και ένας Έλενος!
Μα το άγριο κολοκυθάκι, πού ξανακούστηκε τέτοιο όνομα για αγόρι;
Άγριο ξεάγριο το κολοκυθάκι, ο Έλενος είναι όνομα από τα αρχαία χρόνια. Ο Έλενος, λένε τα βιβλία, ήταν γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου και της Εκάβης και δίδυμος αδελφός της μάντισσας Κασσάνδρας, προικισμένος κι αυτός με μαντικές ικανότητες. Ο Έλενος και η Κασσάνδρα απέκτησαν το μαντικό τους χάρισμα από παιδιά. Μια μέρα οι γονείς τους τα πήγαν σε ένα ναό του Απόλλωνα να προσκυνήσουν και τα ξέχασαν εκεί. Το βράδυ, τα δύο πιτσιρίκια, κουρασμένα απ’ τα τρεχαλητά, αποκοιμήθηκαν στο ιερό κι εκεί, μες στο σκοτάδι, ξεγλίστρησαν κοντά τους ιερά φίδια που τους έγλειψαν τ’ αυτιά και τα άνοιξαν σε μυστικές φωνές που τους ψιθύριζαν τα μελλούμενα.
Εκτός από μάντης όμως, ο Έλενος ήταν και καλός πολεμιστής. Στον Τρωικό Πόλεμο πολέμησε γενναία δίπλα στον Έκτορα, παρόλο που γνώριζε από πριν για την καταστροφή της πόλης του. Μάλιστα, ο μάντης Κάλχας μαρτύρησε στους Αχαιούς πως γνώριζε και με ποιον τρόπο θα κυριευόταν. Αμέσως τότε, ο Οδυσσέας αιχμαλώτισε τον Έλενο και τον ανάγκασε να του τα φανερώσει όλα. Όταν κυριεύθηκε η Τροία, ο Έλενος έφυγε μακριά και από τότε ελάχιστα ακούστηκαν γι’ αυτόν. Τόσο ελάχιστα, ώστε να μη γνωρίζουμε ακόμη σήμερα πως οι άντρες με το όνομα Έλενος (ή Λένος) γιορτάζουν στις 23 Νοεμβρίου αντί για τις 21 Μαΐου! Μα το άγριο και τρύπιο κολοκύθι, ακόμη κι αυτό το κάνουν ανάποδα!
Ο Έλενος και η Ωραία Ελένη
Η μυθολογία λέει πως ο Έλενος είχε ειδοποιήσει κάποτε τον Πάρη να μην έρθει στην Ελλάδα, γιατί θα έκλεβε την Ωραία Ελένη και θα καταστρεφόταν εξαιτίας του η Τροία. Πάντως, μετά το θάνατο του Πάρη, ο Έλενος προσπάθησε και αυτός να κατακτήσει την Ωραία Ελένη, χωρίς όμως επιτυχία!
Το ήξερες;
• Η ιδέα για τον Δούρειο Ίππο λέγεται ότι ανήκε στον Έλενο.
• Το όνομα «Έλενος» έχει την ίδια σημασία με το «Ελένη»: «φωτεινός», «λαμπερός».
• Έλενος ονομαζόταν και ο νεότερος γιος του βασιλιά Πύρρου, που βασίλευσε στην Ήπειρο τον 3ο-2ο αιώνα π.Χ.
• Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 1971 πήρε το όνομα Έλενος από τον μυθικό Τρώα.
της Ελένης Φατσέα
πηγή:ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ