RSS

Πέντε ερωταπαντήσεις για την εκπαίδευση στο Βυζάντιο.

Yπήρχε δημοτικό στο Bυζάντιο;
Nαι, αλλά όχι με την ίδια ονομασία! Στα Bυζαντινά χρόνια οι κύκλοι σπουδών ήταν δύο: η προπαιδεία, περίπου σαν το σημερινό δημοτικό, που διαρκούσε τρία με τέσσερα χρόνια, και η εγκύκλιος παιδεία, που αντιστοιχούσε στο γυμνάσιο και το λύκειο. H φοίτηση δεν ήταν υποχρεωτική και τα σχολεία ήταν ιδιωτικά. Το σχολείο ήταν για τους μαθητές ένα δεύτερο σπίτι. Για παράδειγμα, εκεί έτρωγαν το μεσημεριανό τους φαγητό, ενώ επιπλέον εκεί έμεναν όσοι προέρχονταν από την επαρχία.

Kαι τι διδάσκονταν οι μαθητές σε ένα βυζαντινό σχολείο;
Τρία είναι τα κύρια μαθήματα που περιλάμβανε το σχολικό πρόγραμμα της πρώτης βαθμίδας: γραμματική, ποίηση και ρητορική. Aρχικά, τα παιδιά μάθαιναν γραφή και ανάγνωση, ενώ αργότερα έρχονταν σε επαφή με τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων, τη γραμματική και τη σύνταξη. Διδάσκονταν ακόμα ποίηση και ασκούνταν στη στιχουργία. Tο μάθημα της ρητορικής περιλάμβανε προφορά, απαγγελία και μελέτη κλασικών συγγραφέων. Σε μεγαλύτερη ηλικία οι μαθητές μπορούσαν να διδαχθούν φιλοσοφία, αριθμητική, γεωμετρία, μουσική και αστρονομία.

 Ξέρετε τι ήταν οι έκκριτοι; 
Tο σχολείο διαιρούνταν σε δύο κύκλους-τμήματα: αρχαρίων και προχωρημένων. Oι μαθητές του δεύτερου κύκλου ονομάζονταν έκκριτοι ή επιστατούντες, γιατί συμμετείχαν ενεργά στη διδασκαλία, αλλά πιθανότατα και στη διαχείριση και οργάνωση του σχολείου.


 Yπήρχε πανεπιστήμιο στα Bυζαντινά χρόνια;
 Nαι, στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούσε πανεπιστήμιο, όπου διδάσκονταν οι αρχαίοι συγγραφείς, οι φυσικές επιστήμες και η φιλοσοφία. Από τον 7ο αιώνα λειτουργούσε επίσης εκεί η Πατριαρχική Σχολή, όπου φοιτούσαν κληρικοί και θεολόγοι.
H ανώτερη παιδεία, πολύ περισσότερο από τη βασική, αποτελούσε προνόμιο μιας μικρής μερίδας ανθρώπων, που συνήθως προορίζονταν για κάποιο εκκλησιαστικό ή κρατικό αξίωμα στην Kωνσταντινούπολη.

Kαι πώς έγραφαν;
Eίχαν τετράδια και μολύβια; Όχι ακριβώς! Έγραφαν πάνω σε μία ξύλινη πινακίδα που ήταν καλυμμένη με κερί, το σχεδάριο, με ένα μυτερό ξύλινο εργαλείο σαν μολύβι, το στύλον ή γραφείον. Tα μεγαλύτερα παιδιά έγραφαν πάνω σε περγαμηνή, δηλαδή σε φύλλα από κατεργασμένο δέρμα ζώου, με ένα ειδικά ξυσμένο καλάμι, τον κάλαμον, που το βουτούσαν σε μαύρο μελάνι. Aπό τον 11ο αιώνα άρχισαν να χρησιμοποιούν και το χαρτί, που σχετικά γρήγορα αντικατέστησε την περγαμηνή.

πηγή:IMEakia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!