RSS

Ο χειμώνας στα βυζαντινά χρόνια...

Στη Βυζαντινή περίοδο οι αγρότες έσπερναν σιτάρι, βρόμη, κριθάρι και άλλα σιτηρά δύο φορές το χρόνο: το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο. Τη σπορά του Φεβρουαρίου την ονόμαζαν "τριμηνιαίο", επειδή παρέμενε στη γη για τρεις μήνες μέχρι το θερισμό. Αφήστε που ήταν και κομματάκι… προληπτικοί: πίστευαν ότι, αν την ώρα της σποράς ο σπόρος ακουμπήσει τα κέρατα του βοδιού, τότε τα σιτηρά που θα φυτρώσουν θα είναι σκληρά και δυσκολοχώνευτα! 

Το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο
οι αγρότες έσπερναν τα σιτηρά τους

Μικρογραφία από χειρόγραφο της Μονής Ιβήρων (κωδ. 463), 12ος-13ος αιώνας. Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, Άθως.


Πάντως, οι Βυζαντινοί γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά με ιδιαίτερη λαμπρότητα, όπως και εμείς σήμερα. Στόλιζαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους με στεφάνια από κλαδιά δάφνης ή άλλων δέντρων. Αντάλλαζαν μεταξύ τους δώρα, καρπούς, γλυκίσματα και κυρίως χρήματα. Το νόμισμα που δώριζαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα το ονόμαζαν "ευαρχισμό" ή "στρήνα". Συχνά, μάλιστα, άφηναν ελεύθερους τους κρατούμενους για ελαφρά αδικήματα. Βέβαια, δεν την έλεγαν "Πρωτοχρονιά", αλλά "καλένδαι", ονομασία που κληρονόμησαν από τους Ρωμαίους. Εκείνοι καθιέρωσαν από τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. την 1η Ιανουαρίου ως πρώτη ημέρα του χρόνου. Μόλις στα τέλη του 4ου αιώνα ορίστηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ξεχωριστή γιορτή των Χριστουγέννων. Να φανταστείτε ότι στη Βηθλεέμ η γέννηση του Χριστού γιορτάστηκε ξεχωριστά από τα "Επιφάνεια" (τα γνωστά μας Φώτα) για πρώτη φορά το 433!

Με φαγητό, ποτό και γλέντι γιόρταζαν
οι Βυζαντινοί τις "καλένδες"

Μικρογραφία από τα "Κυνηγετικά" του Οππιανού, α' μισό 11ου αιώνα, Βενετία, Μαρκιανή Βιβλιοθήκη.
Τις ημέρες των "καλενδών" τα σχολεία ήταν κλειστά και τα παιδιά -αλλά και πολλοί ενήλικοι- γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα "κάλανδα". Οι "καλανδιστές" έπαιρναν χρήματα, αυγά ή και ζωντανές κότες σε αντάλλαγμα για τις ευχές που έδιναν στους νοικοκύρηδες. Κι αν τυχόν έπεφταν σε κανένα σφιχτοχέρη νοικοκύρη, δεν το κουνούσαν από την πόρτα του σπιτιού του, αν δεν εξασφάλιζαν το δώρο τους!




πηγή:IMEakia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!