RSS

Σκρατς σκρατς. Σκρατς. Σκρατς σκρατς σκρατς !

Σκρατς σκρατς. Σκρατς. Σκρατς σκρατς σκρατς !

"'Ωχ! Πότε θα με αφήσει επιτέλους ήσυχο το κεφάλι μου;" Αν είναι αυτό που σκέφτεσαι, τότε, αγαπητέ μου φίλε, έχεις σοβαρό πρόβλημα!

Αυτό που περνάς είναι αυτό που περνούν 6-12 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο: ΨΕΙΡΕΣ! Είτε καθαροί είτε βρόμικοι, μαύροι ή άσπροι , άτομα οποιασδήποτε ηλικίας έχουν να υποφέρουν αυτά τα μικρά παράσιτα, που λατρεύουν το δέρμα του κεφαλιού μας και έρχονται εκεί για να φτιάξουν τις τοσοδούλικες πολιτείες τους.

Είναι περίπου 0.002-0.004 μέτρα (δηλαδή τόσο μικρά που δεν μπορούμε σχεδόν να τα βλέπουμε με γυμνό μάτι), καφέ ή γκρίζα και ρουφούν το αίμα της κεφαλής μας...!
Μόλις εγκατασταθούν 1-2 στην κεφαλή σου, αρχίζουν να φτιάχνουν τις οικογένειες τους, γεννούν πολύ μικρά οβάλ, άσπρα ή διαφανή αυγά, που τα εγκαθιστούν στις ρίζες των τριχών σου. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά, αρχίζουν και οι νεογέννητες ψείρες να κλέβουν από το αίμα σου. Αυτό, όμως, που σε πονάει δεν είναι το τσίμπημα τους, αλλά το ερεθισμένο σου δέρμα . 

Θα διερωτάσαι σίγουρα πώς βρέθηκαν αυτά τα πλασματάκια στο δικό σου κεφάλι. Λοιπόν, οι ψείρες έχουν την καταπληκτική ικανότητα να κινούνται πάρα πολύ γρήγορα. Όχι, δεν πετούν... τρέχουν και πηδούν !
Γι' αυτό αν βρέθηκες πολύ κοντά σε κάποιον φίλο σου που έχει ψείρες, κάποιες από αυτές σίγουρα σκέφτηκαν να κάνουν ένα "ταξιδάκι" και στο κεφάλι σου. Τους αρέσουν πολύ τα "ταξιδάκια". Δεν είναι όμως μόνο με την στενή επαφή με άλλους που μπορεί να κολλήσεις . Κάποιες ψείρες κολλούν και πάνω στα μαξιλάρια, τα σκεπάσματα, τα ρούχα-καπέλα και τις βούρτσες "μολυσμένων" ατόμων, οπότε αν τα χρησιμοποιήσεις κι εσύ, μπορεί να "μολυνθείς".

Η μάχη ενάντια στις ψείρες.

Μόλις αρχίσεις να νιώθεις πως συνεχώς πρέπει να ξύνεις το κεφάλι σου, ζήτα από κάποιο ενήλικα να σε εξετάσει για ψείρες. Όλοι οι ενήλικες μπορούν να το κάνουν αυτό, αφού το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εξετάσουν εάν στις ρίζες των μαλλιών σου έχεις αυγά. Αν πράγματι έχεις, πρέπει αμέσως να κάνεις θεραπεία με φάρμακα ειδικά που θα βρεις στο φαρμακείο. ΠΡΕΠΕΙ όμως να έχεις μαζί σου ένα ενήλικα. 
Μετά την θεραπεία θα έχει γίνει το κεφάλι σου νεκροταφείο ψειρών (αν φυσικά έγινε σωστά η θεραπεία!). Και δεν το θέλεις να μείνει έτσι, σωστά; Πρέπει να χτενίσεις τα μαλλιά σου με μια ειδική χτένα, με πολύ λεπτά δοντάκια, ώστε να φύγουν από πάνω σου οι νεκρές ψείρες και τα αυγά.

Η άμυνα ενάντια στις ψείρες.

Ο καλύτερος τρόπος να ξεφορτωθείς τις ψείρες είναι ... να μην τις αποκτήσεις καν! Γι' αυτό:
  • απόφυγε την πολύ στενή επαφή με κάποιο παιδί που έχει ψείρες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να του μιλάς ή να παίζεις μαζί του. Απλά πρόσεξε να μην κοντέψουν πολύ τα κεφάλια σας.
  • να χρησιμοποιείς πάντα την δική σου βούρτσα, το δικό σου μαξιλάρι και τα δικά σου σκεπάσματα.
  • μην δοκιμάζεις τα καπέλα άλλων παιδιών.
  • κορίτσια : προσέχετε να χρησιμοποιείται πάντα τα δικά σας στολίδια για τα μαλλιά!
Να ξέρεις: Το να έχει κάποιος ψείρες δεν είναι κάτι απαίσιο ή κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται. Γι' αυτό μην κάνεις κάποιον που έχει ψείρες να νιώσει άσχημα. Μην τον κοροϊδέψεις ... αυτό είναι  πολύ άσχημο ! Αν προσέξεις ότι κάποιος φίλος ή φίλη σου έχει ψείρες και μπορεί να μην το ξέρει, δοκίμασε με τρόπο ευγενικό, και όταν είσαστε μόνοι σας, να του/της πεις τι σκέφτεσαι και να τον/την συμβουλέψεις να το πει στους γονείς του/της.

Να θυμάσαι: Συνήθως το να μοιράζεσαι είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά όχι όταν πρόκειται για ψείρες !

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!