RSS

Bιβλία για τα μουσεία .


<<Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει τα παιδιά να μπουν σ’ ένα μουσείο; Τι είναι αυτό μέσα στα μουσεία που από μικρή ηλικία μπορεί να τα γοητεύσει, να ικανοποιήσει την περιέργειά τους, να χορτάσει τη λαιμαργία τους για γνώση;
Παρουσιάζουμε σήμερα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά που θα επισκεφτούν, με τους γονείς τους ή με το σχολείο τους, ένα μουσείο και τους προσφέρουν έναν οδηγό για την εξερεύνησή του. Στη βιβλιογραφία μας δεν έχουμε περιλάβει τα βιβλία για τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, ζωολογικούς κήπους κλπ. Από τη βιβλιογραφική μας έρευνα προκύπτει πως τα περισσότερα βιβλία αναφέρονται στα αρχαιολογικά μας μουσεία και πολύ λίγα σε άλλους τύπους μουσείων. Λείπουν επίσης βιβλία για πολύ μικρές ηλικίες και οι εκδότες φαίνεται να μην διακινδυνεύουν πιο ακριβές εκδόσεις με έγχρωμες φωτογραφίες των εκθεμάτων και πιο ευρηματική παρουσίαση και προσέγγιση της επίσκεψης ενός παιδιού μέσα σ’ έναν τέτοιο χώρο. Στη βιβλιογραφία μας έχουμε προσθέσει ακόμη λογοτεχνικά βιβλία που η υπόθεσή τους εξελίσσεται μέσα σ’ ένα μουσείο.
Πιστεύουμε, πως πριν ένα παιδί επισκεφτεί ένα μουσείο πρέπει να έχει γίνει μια προετοιμασία είτε πηγαίνει με τους γονείς του είτε με το σχολείο του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στόχος δεν είναι να δει όσο το δυνατό περισσότερα εκθέματα αλλά όσα του κάνουν εντύπωση ή εμείς πιστεύουμε πως μπορούμε με την αφήγησή μας να το προκαλέσουμε να τα περιεργαστεί. Η ανακάλυψη των εκθεμάτων του μουσείου δεν πρέπει να εξαντλείται την ώρα της επίσκεψης αλλά πρέπει να εξακολουθεί να τα θυμάται και να ικανοποιεί την περιέργειά του και μετά την επίσκεψη.
Όταν επισκέπτεσαι με ένα παιδί ένα μουσείο, ακόμη κι αν το έχεις δει πολλές φορές πριν, είναι σαν να το βλέπεις για πρώτη φορά καθώς αν αφεθείς να σε οδηγήσει, παρατηρεί τα πράγματα μ’ ένα καθαρό μάτι και το μυαλό του βάζει ερωτήσεις που ανατρέπουν αυτά που κάποιος έχει μάθει να ξέρει.
Ο τρόπος που βλέπουν τα παιδικά μάτια, ονειρεύομαι να γίνει βιβλία που θα μας ξεναγήσουν πάλι από την αρχή>>. 

από το bookbook.gr

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!