RSS

Ανοιξιάτικα παιχνίδια !

Τι θα λέγατε να παίξετε με τ' αγριολούλουδα και τις παροιμίες της άνοιξης. Μαζέψτε την παρέα, πάρτε μολύβια και χρονομετρήστε τις επιδόσεις σας. Κερδισμένοι ή χαμένοι, μπορείτε να οργανώσετε μια εκδρομή σε μια κοντινή σας εξοχή, για να θαυμάσετε από κοντά τα ανοιξιάτικα αγριολούλουδα. Πόσα από αυτά, άραγε, θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε στο φυσικό τους χώρο; Βγάλτε φωτογραφίες και φτιάξτε ένα ανοιξιάτικο φυτολόγιο. Αν επιλέξετε να κόψετε και να αποξηράνετε κάποια αγριολούλουδα, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Ένα από κάθε είδος αρκεί...


 
Ανοιξιάτικα αινίγματα!

Διάβασε προσεκτικά τις παρακάτω φράσεις και προσπάθησε να μαντέψεις για ποιο αγριολούλουδο μιλάει η καθεμία.

  1. Υπήρξε κατά τη μυθολογία μας η αγγελιοφόρος των θεών του Ολύμπου και το όνομά της συνδέθηκε με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Μία τέτοια βρίσκεται στο... μάτι μας, αλλά είναι και αγριολούλουδο, η _ _ _ _ _!
  2. Η ρίζα του είναι βολβός, ένα αγριοκρέμμυδο. Για τους αρχαίους Έλληνες υπήρξε σύμβολο πένθους. Με το βλαστό του, όταν ξεραίνεται, φτιάχνουμε ανεμόμυλους. Είναι ο _ _ _ _ _ _ _ _ _!
  3. Ο μύθος λέει ότι ο _ _ _ _ _ _ _ _ _ ήταν τόσο όμορφος, που όταν είδε τον εαυτό του να καθρεφτίζεται στο πεντακάθαρο νερό μιας πηγής πέθανε από έρωτα γι' αυτόν! Αλλά και το άρωμά του είναι μεθυστικό.
  4. Κοκκίνισε σαν _ _ _ _ _ _ _ _ _ από την ντροπή του, λέμε όταν κάποιος ντρέπεται ή έχει θυμώσει πολύ. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως υπνωτικό και στη μαγειρική ως μπαχαρικό.
  5. Της αρέσει να φυτρώνει σε σχισμές βράχων και, αν και το όνομά της... ηχεί, παραμένει ένα πολύ διακριτικό και πανέμορφο αγριολούλουδο. Είναι η _ _ _ _ _ _ _ _ _ _!
  6. Πρόσθεσε ένα σύμφωνο μπροστά από τη λέξη _ αιώνια κι αμέσως θα... φυτρώσει ένα φανταχτερό αγριολούλουδο, που στην Κρήτη το αποκαλούν αγριοροδαρά, στη Ζάκυνθο νεράιδα και στην Κάρπαθο πηγουνιά!
  7. Ο _ _ _ _ _ _ είναι φυτό φαρμακευτικό, το λουλούδι του το θαυμάζουμε στις μινωικές τοιχογραφίες, αλλά είναι και... χωριό και προϊόν-καύχημα της Κοζάνης, στον κόσμο ξακουστό!
  8. Ανθίζει μέσα στο καταχείμωνο, αλλά οι άνεμοι από τους οποίους πήρε τ' όνομά της σκορπίζουν τα βελούδινα πέταλά της με το παραμικρό φύσημα. Λευκή, μωβ, ροζ, ή κόκκινη, η _ _ _ _ _ _ _ είναι υπέροχη!
  9. «Μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά;» Δεν είναι καλύτερα να ρωτάμε απευθείας εκείνους που αγαπάμε και να χαιρόμαστε τη _ _ _ _ _ _ _ _ _ ακέραιη στην ανοιξιάτικη φύση, αντί να τη μαδάμε; 


Λύσε το... Λουλουδοκρυπτόλεξο!

Μπορείς να βρεις πόσα και ποια λουλούδια βρίσκονται... φυτρωμένα σ' αυτό το ανοιξιάτικο κρυπτόλεξο; Κύκλωσέ τα με ένα χρωματιστό μολύβι!



Συμπλήρωσε τις παροιμίες!

Ένα ποντικάκι ροκάνισε το χαρτί με τις ανοιξιάτικες παροιμίες και κάποιες λέξεις τους φαγώθηκαν... Μπορείς να τις βρεις και να τις συμπληρώσεις;
  1. Μάρτης _ _ _ _ _ _ _ και κακός παλουκοκαύτης.
  2. Αν κάνει ο Μάρτης δυο _ _ _ _ κι ο Απρίλης άλλο ένα, _ _ _ _ σ' εκείνο το γεωργό που 'χει πολλά σπαρμένα.
  3. Μάρτης είναι _ _ _ _ _ _ κάνει, πότε _ _ _ _ _ _ πότε γελάει.
  4. Από _ _ _ _ _ καλοκαίρι κι από _ _ _ _ _ _ _ _ χειμώνα.
  5. Λείπει ο Μάρτης απ' τη _ _ _ _ _ _ _ _ _;
  6. Ο Μάρτης έχει τ' _ _ _ _ _ κι ο Απρίλης τα _ _ _ _ _ _ _ _ _.
  7. Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος _ _ _ _ _ φορές εχιόνισε και πάλι το _ _ _ _ _ _ _ _ _ που δεν εξαναχιόνισε.
  8. Απρίλης, _ _ _ _ , κοντά είν' το θέρος.
  9. Ένας _ _ _ _ _ _ δεν φέρνει την _ _ _ _ _ _ .
  10. Ζήσε _ _ _ μου να φας _ _ _ _ _ _ _ _ και τον Αύγουστο σταφύλι.


αναδημοσίευση από τα ΙΜΕάκια

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!