RSS

Ο Εφιάλτης των Θερμοπυλών ( τι να έγινε άραγε ;)

Εφιάλτης. Ονομα συνδεόμενο με την κάθε είδους παγκόσμια προδοσία. Ηταν αυτός που βοήθησε τους Πέρσες (τη δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων) να παρακάμψουν το στενό των Θερμοπυλών για να απολαύσει υλικά αγαθά από το βασιλιά Ξέρξη.

Ο Εφιάλτης ήταν γιός του Ευρύδημου και η καταγωγή του ήταν από την Τραχίνα της Μαλίδας. Πρόδωσε τους υπερασπιστές των στενών οδηγώντας τον Υδάρνη και τους Πέρσες του απο ένα στενό πέρασμα την Ανοπαία ατραπό , που οδηγούσε κοντά στην πόλη των Αλπινών.

Μετά την προδοσία του , επειδή φοβήθηκε μήπως και τον σκοτώσουν οι Σπαρτιάτες , έφυγε και πήγε στη Θεσσαλία. Αργότερα , σε συνέδριο που έγινε στην Ανθήλη (Αμφικτυονία στην Πυλαία) επικηρύχθηκε απο τους Πυλαγόρες.(Πυλαγόρας ονομάζονταν το ένα απο τα δύο άτομα που εκπροσωπούσαν την πόλη μέλος σε μια αμφικτιονία. Πυλαγόρας και Ιερομνήμων -η ονομασία του δεύτερου).
Όμως , ο θάνατός του ήρθε στην Αντίκυρα από τον Τραχιναίο Αθηνάδη. Ο Ηρόδοτος μας αναφέρει πως ο Αθηνάδης σκότωσε τον Εφιάλτη για άσχετα με το θέμα των Θερμοπυλών ζητήματα. Για προσωπικούς λόγους ( δε μας αναφέρει ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι) .

πηγή:8.848m.wordpress.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα!